Speel djembé tijdens onze wekelijkse les in Boortmeerbeek

Voel je je aangetrokken tot Afrikaanse ritmes en wil je graag leren hoe je die ritmes zelf kan produceren op een djembé tijdens een les? Kan je moeilijk stilzitten bij het horen van het unieke geluid van de djembé en heb je altijd al eens djembé willen spelen? Dan is dit je kans! Djembefoli biedt jou de mogelijkheid in een leuke ontspannen sfeer te genieten van de Afrikaanse ritmes tijdens een leerrijke groepsles djembé. Lees snel verder voor meer informatie over de lessen en de verschillende lesniveaus.

Basisinformatie over djembé en de les

Je hoeft geen muzikale ervaring te hebben om djembé te leren spelen: een beetje gevoel voor ritme en een dosis enthousiasme volstaan. Onze drie ervaren lesgevers leren jou alles over de djembé en djembémuziek. Heb je al wat meer ervaring met djembé spelen, dan kan je je ook inschrijven in onze lessen voor (half-)gevorderden. Als je nog geen djembé hebt, kan je gratis een van onze beschikbare instrumenten gebruiken tijdens de les om naar hartenlust te spelen!

Wanneer?

De groepsles vindt elke woensdagavond plaats, behalve in de schoolvakanties.

  • Beginners en half-gevorderden: van 19.30u tot 21.00u
  • Gevorderden: van 21.00u tot 22.30u

Waar?

De groepsles djembé vindt plaats in de Gildezaal in de Hanswijkstraat 1a, 3190 Boortmeerbeek. Dat ligt tussen Mechelen en Leuven en is dus makkelijk bereikbaar!

Elk jaar werken we in de les djembé naar een jaarlijks concert toe. Tijdens dit concert kunnen je medeleerlingen, familie en vrienden mee komen genieten van wat jij geleerd hebt tijdens het voorbije jaar.

____________________________________________________________________________________________

Beginners 

De groepsles djembé voor beginners is gericht op mensen zonder voorkennis tot mensen met twee jaar ervaring. Tijdens deze lessen focussen we op het leren kennen van de djembé, het aanleren van de basisklanken en de eerste eenvoudige traditionele West-Afrikaanse begeleidingsritmes. Je krijgt ook een initiatie in West-Afrikaanse polyritmiek, dat is het samenspel van meerdere ritmes tegelijkertijd. Je leert luisteren naar jezelf en de anderen. Kortom, de eerste basistechnieken worden aangeleerd. Je wordt bij dit alles volledig begeleid door lesgeefster Marije Verhaegen.

Tijdens deze lessen geniet je van een persoonlijke opvolging, daarom houden we de beginnersgroep beperkt in aantal. Wees er dus op tijd bij om je in te schrijven. Een eigen djembé heb je nog niet nodig tijdens deze les, die staat gratis ter beschikking tijdens de lesuren.

_____________________________________________________________________________________________

Halfgevorderden

Deze lessen zijn geschikt voor iedereen die al meer dan twee jaar les volgde, bij voorkeur bij Djembefoli omdat we dan goed weten wat je al kan. Maar natuurlijk ben je ook welkom als je reeds les volgde bij een andere lesgever! De half-gevorderde groep krijgt wat moeilijkere en meer technische ritmes voorgeschoteld door Mark De Cré. Elk jaar opnieuw slaagt Mark er in om zijn groep naar een hoger niveau te tillen.

We bouwen verder op wat we in de beginnersreeks hebben gezien en werken aan een solide basis en het beheersen van meer uitgewerkte begeleidingsritmes. We leren onder andere om op de tegentijden en met verschillende pulsaties op de djembé te spelen. Het inoefenen van nieuwe technieken, zoals ‘roulements’ of roffels, komt aan bod. Je krijgt ook traditionele soloritmes voorgeschoteld.

Vanaf dit lesniveau verwachten we dat je thuis verder inoefent wat er in de les wordt gezien. Hiervoor is het dus aangewezen dat je een eigen instrument hebt. Voor diegenen die nog geen eigen djembé hebben aangeschaft voor de les, staat er in afwachting een instrument ter beschikking tijdens de lesuren.

_____________________________________________________________________________________________

Gevorderden 

Wie al drie à vier jaar leservaring heeft, bij voorkeur bij Djembefoli omdat we dan goed weten wat je al kan, kan zich aansluiten bij de djembélessen voor gevorderden. Ritmes van de half-gevorderden zijn geen enkel probleem meer voor jou, je basisklanken ‘Tu’ en ‘Ta’ zijn goed van elkaar te onderscheiden en je bent gedreven om complexere ritmes onder de knie te krijgen.

Naast het verbeteren van traditionele soloritmes leren we tijdens deze djembélessen meer geavanceerde solo’s aan. Je krijgt een initiatie in vrije improvisatie waarin je individueel leert soleren in de stijl van een bepaald ritme. Bezit van een eigen djembé is een must voor dit lesniveau omdat we ervan uitgaan dat deze groep intensief buitenschools oefent.

De gevorderde groepsles djembé wordt geleid door grootmeester Babara Bangoura die wereldwijd faam heeft verworven door zijn charisma en zijn fantastische manier van djembé spelen en djembé aanleren. De gevorderde groep oefent complexe ritmes in, maar tegelijk beleven de leerlingen heel veel plezier.

_____________________________________________________________________________________________

DjembéOverstappen naar een hoger niveau

Er wordt samen met de lesgever overlegd binnen welke lesgroep je het best past. Overstappen naar een hoger niveau kan wanneer je er klaar voor bent én wanneer je dit ook zelf wilt. Het is dus mogelijk enkele jaren in dezelfde groep te blijven spelen.

Wij zorgen ervoor dat het lesprogramma ieder jaar wordt aangepast naargelang het niveau van elke groep. Op deze manier leren ook de mensen die een bepaald niveau enkele malen opnieuw doen, telkens nieuwe ritmes tijdens hun les djembé.

_____________________________________________________________________________________________

Inoefenen

De wekelijkse les djembé vormt slechts een deel van het gehele leerproces. Iedere muziekleraar zal bevestigen dat je geen muziekinstrument kan leren beheersen zonder voldoende praktijk. Dit geldt zeker ook wanneer je djembé speelt.

In de lessen wordt er nieuw materiaal aangebracht en tijdens de herhalingslessen wordt gekeken of je geëvolueerd bent. Het verwerken, het uit het hoofd leren en het interpreteren van nieuwe ritmes gaan dus na de lessen verder tijdens het oefenen thuis. Vooral voor de klankvorming en voor het instuderen van technieken zoals roulements of roffels, is thuis oefenen ontzettend belangrijk. Tijdens de groepsles kan je immers moeilijk op je eigen tempo werken en kan je ook niet goed de klanken van je eigen djembé horen.

Bovendien mag je de fysieke factor ook niet onderschatten. Om goed djembé te leren spelen, moet je spieren kweken in je vingers, handen en armen. Dagelijks, of toch zeker frequent, je technieken oefenen bevordert een ontspannen manier van spelen, je klankvorming, je feeling, je dynamiek en je snelheid.

En tenslotte – last but not least – djembé spelen is leuk, fun, lol, cool en te gek. So relax and enjoy!

Schrijf je snel in voor een reeks actieve groepslessen

Hopelijk heeft de bovenstaande uitleg je zin gegeven om djembé te leren spelen of je talenten verder te ontwikkelen. Kijk hieronder alvast al eens naar een video die je een beeld geeft van de sfeer van een djembé les bij de gevorderdenreeks. Heb je toch nog vragen of schrijf je je graag in? Neem dan snel contact met ons op via het e-mailadres djembefoli@telenet.be of bel naar 0475/38.16.58.!

Ben je nog niet helemaal zeker en test je graag eens of djembé spelen iets voor jou is voor je je inschrijft? Of wil je graag een leuke activiteit voor je volgende familiefeest of teambuilding voor bedrijven? Neem dan ook eens een kijkje naar ons aanbod aan workshops en teambuildings voor bedrijven.

_____________________________________________________________________________________________

Proef al eens van de sfeer van een Djembéles bij de gevorderdenreeks:

_____________________________________________________________________________________________

Elk jaar werken we toe naar een eindpresentatie: