Over Djembefoli

Djembefoli staat bekend als een positieve gemotiveerde djembéschool in Boortmeerbeek waar het traditioneel West-Afrikaans ritme centraal staat. De naam “Djembefoli” betekent in het Afrikaans : “Djembé spelen” .

Onze school bevindt zich in Boortmeerbeek, tussen Mechelen en Leuven.

Onze lesgevers:

Maître Djembe Babara Bangoura

Babara is een djembefola uit Guinee. Geboren in Kankan, en later verhuisd naar Conakry, waar hij vanaf zijn 11 jaar djembé leert spelen. Na veel spelen en optredens met straatballetten en groepen in Conakry kwam hij op een gegeven moment in Nationale Ballet ‘Djoliba’. Met het ballet ging hij op tournee en kwam hij in 1999 in Europa terecht.

Hij heeft zich in Brussel in België gevestigd, en speelt in verschillende groepen zoals ‘Sewa Kan’ van ‘Mamady Keïta’ en zijn eigen groepen ‘Foli Kan’ en ‘Bolo Kan’. Babara leidt de muziekschool ‘Manding Foli’ in Brussel. Djembefoli heeft het genoegen dat dit groot talent les geeft aan de gevorderden.

Mark De Cré

Mark De Cré zijn nieuwsgierigheid bracht hem in 2002 bij de djembélessen van Danny Liekens. Vanaf de eerste les had hij de microbe van het “back to basic” instrument en de traditionele west-Afrikaanse ritmes te pakken. Ondertussen heeft hij al die jaren les gevolgd bij maitre Danny Liekens en Babs Jobo. Met die laatste heeft Mark een 4 tal keren in Ghana een muzikale rondreis gemaakt. Ook heeft Mark verschillende workshops gevolgd bij Babara Bangoura, Mamady Keita en Seny Touré. De laatste 7 jaren volgt hij wekelijks les bij Maitre djembé Babara Bangoura.

Mark is iemand die met al zijn enthousiasme erin slaagt om zijn groep naar een hoger niveau te tillen. Mark geeft les aan de half-gevorderden.

       

Marije Verhaegen

In 2001 kwam Marije als Leuvense studente via Danny Liekens in contact met  de djembewereld. Ze volgde vele lessenreeksen bij hem. In 2003 leerde ze medeleerling Mark De Cré kennen. Sindsdien delen Mark en Marije een gezamenlijke djembe-passie. Een die hen bijna onafscheidelijk maakte en veel mensen inspireerde. In september 2005 start ze als leerling bij de bekende Ghanese leraar Babs Jobo. Ze volgt bij hem verscheidene jaren doorgedreven les in Mechelen en Mol. De Afrikaanse muziek en cultuur spelen een steeds grotere rol in haar leven. Babs spoort zijn leerlingen aan zich te verbreden en te verdiepen bij andere leraars. Zo grijpt Marije de kans aan bij de absolute wereldtop meesterdrummer Mamady Keita in Brussel haar techniek verder te verfijnen en op punt te stellen. In 2007 gaat ze op stage bij grootmeester Seny Touré. Zo komt ze bij die andere grootmeester Babara Bangoura in Borgerhout terecht, waar ze sindsdien onafgebroken les volgt.  Door de liefde voor Afrika trekt ze voor djembe-stages ook naar Ghana en Togo in 2009 en 2010.   Sinds 2009 kunnen beginnende djembespelers bij Marije terecht voor de beginnerslessen. Ze maakt hen op een positieve en enthousiaste manier warm voor dit liefdevol instrument.