Djembé lessen

Woensdag 31 augustus 2022 is er een gratis initiatieles om 19.30u in de Gildezaal. Iedereen is welkom, maar de plaatsen zijn beperkt, dus inschrijven is noodzakelijk. interesse? mail naar djembefoli@telenet.be

In september 2022 starten we met een nieuwe reeks Djembé lessen.

Voel je je aangetrokken tot Afrikaanse ritmes? Kan je moeilijk stilzitten bij het horen van het unieke geluid van de djembé of heb je altijd al eens djembé willen spelen? Dan is dit je kans… We bieden je de mogelijkheid als beginnende of gevorderde djembéspeler (-ster) in een leuke ontspannen sfeer te genieten van de Afrikaanse ritmes in de djembélessen van Djembefoli.
Je hoeft geen muzikale ervaring te hebben om djembé te leren spelen.
Een beetje gevoel voor ritme en een dosis enthousiasme volstaan.

Heb je nog geen djembé? geen probleem, die staat gratis ter beschikking tijdens de lessen.

Wanneer?
Elke woensdagavond (behalve in de schoolvakanties.)
– Beginners en half gevorderden: van 19.30u tot 21.00u
– Gevorderden : van 21.00u tot 22.30u.

Waar?
Gildezaal, Hanswijkstraat 1a
3190 Boortmeerbeek.  (Tussen Mechelen en Leuven)

Interesse?
mail naar djembefoli@telenet.be of geef een belletje op 0475/38.16.58

____________________________________________________________________________________________

Beginners 

Deze djembélessen zijn voor mensen zonder voorkennis tot mensen met 2 jaar ervaring. Tijdens deze lessen focussen we op het leren kennen van het instrument, het aanleren van de basisklanken en de eerste eenvoudige traditionele West-Afrikaanse begeleidingsritmes. Je krijgt ook een initiatie in West-Afrikaanse polyritmiek (samenspel van meerdere ritmes tegelijkertijd). Je leert luisteren naar jezelf en de anderen. Kortom, de eerste basistechnieken worden aangeleerd. Je wordt bij dit alles volledig begeleid door lesgeefster Marije Verhaegen.

Tijdens deze djembé lessen geniet je van een persoonlijke opvolging, daarom houden we de beginners groep beperkt in aantal. Wees er dus op tijd bij om je in te schrijven. Een eigen djembé heb je nog niet nodig, die staat gratis ter beschikking.

_____________________________________________________________________________________________

Halfgevorderden

Deze djembé lessen zijn geschikt voor iedereen die al meer dan 2 jaar djembéles volgde (bij voorkeur bij Djembefoli). De halfgevorderde groep krijgt wat moeilijkere en meer technische ritmes voorgeschoteld door Mark De Cré. Elk jaar opnieuw slaagt Mark er in om zijn groep naar een hoger niveau te tillen.

We bouwen verder op wat we in de beginnersreeks hebben gezien en werken aan een solide basis en het beheersen van meer uitgewerkte begeleidingsritmes. We leren om op de tegentijden en met verschillende pulsaties te spelen. Het inoefenen van nieuwe technieken zoals ‘roulements’ (roffels) komt aan bod. Je krijgt ook traditionele soloritmes voorgeschoteld.

We verwachten dat je thuis verder inoefent wat er in de les wordt gezien. Hiervoor is het dus aangewezen dat je een eigen instrument hebt.  Voor diegenen die nog geen eigen djembé hebben aangeschaft, staat er in afwachting een djembé ter beschikking tijdens de lesuren.

_____________________________________________________________________________________________

Gevorderden 

Wie al 3 à 4 jaar leservaring heeft (bij voorkeur bij Djembefoli) kan zich aansluiten bij de djembélessen voor gevorderden. Ritmes van de halfgevorderden zijn geen enkel probleem meer voor jou, je basisklanken zijn al behoorlijk op peil (onderscheid tussen Tu’s en Ta’s) en je bent gedreven om complexere ritmes onder de knie te krijgen.

Naast het verbeteren van traditionele soloritmes leren we tijdens deze djembélessen meer geavanceerde solo’s aan in deze reeks. Je krijgt een initiatie in vrije improvisatie (= individueel leren soleren in de stijl van een bepaald ritme). Bezit van een eigen djembé is een ‘must’ omdat we ervan uitgaan dat deze groep intensief buitenschools oefent.

De gevorderde groep is onder leiding van grootmeester Babara Bangoura die wereldwijd faam heeft verworven door zijn charisma en zijn fantastische manier van djembé spelen en djembé aanleren. De gevorderde groep oefent uiteraard complexe ritmes in, maar tegelijk beleven de leerlingen heel veel plezier.

_____________________________________________________________________________________________

DjembéOverstappen naar een hoger niveau

Er wordt samen met de lesgever overlegd binnen welke groep je het beste past. Overstappen naar een hoger niveau kan wanneer je er klaar voor bent (zie niveaubeschrijving) én wanneer je dit ook zelf wilt.

Je kan ook enkele jaren in dezelfde groep blijven spelen als je dat zou willen. Wij zorgen ervoor dat het programma ieder jaar wordt aangepast, zodat ook de mensen die een bepaald niveau enkele malen overdoen, toch telkens nieuwe ritmes leren, uiteraard aangepast aan het niveau van die bepaalde groep.

_____________________________________________________________________________________________

Inoefenen

De wekelijkse djembélessen vormen slechts een deel van het gehele leerproces. Iedere muziekleraar zal bevestigen dat je geen muziekinstrument kan leren beheersen zonder voldoende praktijk. Dit geldt zeker ook voor djembé.

In de lessen wordt er nieuw materiaal aangebracht en tijdens de herhalingslessen wordt gekeken of je geëvolueerd bent. Het verwerken, het uit het hoofd leren en het interpreteren van nieuwe ritmes gaan na de lessen verder tijdens het oefenen thuis. Vooral voor de klankvorming en voor het instuderen van technieken zoals roffels (‘roulements’), is thuis oefenen ontzettend belangrijk. In de les kan je immers moeilijk op je eigen tempo werken en kan je ook niet goed je eigen klanken horen.

Bovendien mag je de fysieke factor ook niet onderschatten. Om goed djembé te leren spelen, moet je spieren kweken (vingers, handen, armen, …). ‘Dagelijks’ oefenen bevordert een ontspannen manier van spelen, je klankvorming, je feeling, je dynamiek en je snelheid … kortom je muzikaliteit zal erop vooruitgaan.

En tenslotte – last but not least – djembé spelen is leuk, fun, lol, cool, te gek, … So relax and enjoy!

_____________________________________________________________________________________________

Proef al eens van de sfeer van een Djembéles bij de gevorderdenreeks:

_____________________________________________________________________________________________

Elk jaar werken we toe naar een eindpresentatie: